Skip to main content

Abstinentie ofwel vrijwillige onthouding

YOU CAN DO IT

87

Van de bewoners

lukt het om na ongeveer een jaar van beschermd wonen in het safehouse naar zelfstandig wonen te gaan

Abstinentie ofwel vrijwillige onthouding

Abstinentie bij verslaving verwijst naar het proces waarbij een persoon volledig stopt met het gebruik van een bepaalde stof of het uitoefenen van een bepaald gedrag waaraan ze verslaafd zijn. Dit kan betrekking hebben op verschillende vormen van verslaving, zoals een drugsverslaving, alcoholverslaving, gokverslaving, medicijnverslaving, eetstoornis, seksverslaving, gameverslaving etc. 

Je kunt bij ons terecht met iedere vorm van verslaving.  

Het doel van abstinentie bij verslaving is om de schadelijke gevolgen van de verslaving te voorkomen en te verminderen. Wanneer iemand besluit te stoppen met het gebruik van een verslavende stof of gedrag, is dit een uitdagend proces vanwege mogelijke ontwenningsverschijnselen, cravings en psychologische stress.

Het proces van abstinentie

1

Stoppen met het gebruik:

Dit is het eerste en meest cruciale stadium. Het betekent volledig stoppen met het gebruik van de stof of het gedrag waaraan iemand verslaafd is.
2

Ontwenningsverschijnselen:

Veel mensen ervaren fysieke en psychologische ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen met het gebruik van een verslavende stof. Deze symptomen variëren afhankelijk van het type verslaving en kunnen onder meer angst, depressie, misselijkheid en slapeloosheid omvatten.
3

Begeleiding:

Om abstinentie op lange termijn te ondersteunen, kan professionele begeleiding, zoals counseling of begeleiding, nuttig zijn. Dit kan individuele begeleiding, groepsbegeleiding of andere vormen van begeleiding omvatten.
4

Ondersteuningssystemen:

Het hebben van een ondersteunend netwerk, zoals vrienden, familie of steungroepen, kan essentieel zijn bij abstinentie. Ze bieden emotionele steun en begrip.
5

Levensstijlveranderingen:

Vaak moeten mensen hun levensstijl aanpassen om abstinentie te behouden. Dit kan het vermijden van triggers omvatten, het ontwikkelen van gezonde gewoonten en het vinden van nieuwe manieren om met stress en verleiding om te gaan.

Abstinentie is een belangrijk onderdeel van het herstelproces bij verslaving, maar het kan een voortdurende uitdaging zijn. Het is cruciaal om professionele hulp te zoeken en een ondersteunend netwerk te hebben om de kansen op succesvol herstel te vergroten.

Meld je aan085 489 6970